Kalsiumia painonpudotuksen apuna?
Painonpudotuksen apuna kokeillaan jos minkälaisia apukeinoja. Ehkäpä vähiten tunnettuja on kalsiumin vaikutus painonpudotukseen. Ja tässä vaiheessa voi jo sanoa, että kyseessä ei ole mikään ihmeaine, jonka avulla paino putoaisi itsekseen. Saadut tutkimustulokset ovat hieman ristiriitaisia kalsiumin antaman hyödyn suhteen, mutta saatujen tulosten suunta on ollut positiivinen tai vähintäänkin neutraali. Tämä tarkoittaa siis sitä, että vaikka saavutettava hyöty oli joissain tutkimuksissa varsin pieni niin se oli silti havaittavissa.
Kalsium ilmeisesti ylläpitää termogeneesiä eli lämmöntuottoa kehossa silloin kun keho saa liian vähän kaloreita. Lisäksi kalsium vaikuttanee adiposyyttien eli rasvasolujen toimintaan, kun kalorien saantimäärää rajoitetaan. Toisaalta vaikka lisäkalsium ei auttaisikaan laihtumaan niin se saattaa vaikuttaa myös pelkästään positiivisesti kehon rasvan määrään vähentäen sitä. Korkea kalsiumsaanti saattaa lisätä lipolyysiä eli rasvan hajoamista glyseroliksi ja vapaiksi rasvahapoiksi, joita elimistö sitten käyttää energianlähteenä.
Kalsiumia sisältävät ruokavalmisteet näyttävät olevan tehokkaampia kuin pelkästään kalsiumlisät. Ero johtunee maitotuotteissa esiintyvistä bioaktiivisista komponenteista kuten leusiinista. Se edistää proteiinisynteesiä ja estää proteiinien kataboliaa (hajoamista) useiden eri mekanismien kautta.
Lipogeneesi eli rasvan uudismuodostus on osittain riippuvainen angiotensiini II toiminnasta ja maitotuotteiden välittämä ACE-esto auttanee asiassa. Suuri kalsiummäärä saattaa myös edistää rasvojen erittymistä ulosteisiin. Vähintäänkin näyttäisi olevan niin, että liian alhainen kalsiumin saanti altistaa lihomiselle, joten riittävästä kalsiumin saannista kannattaa huolehtia jo senkin vuoksi.
![]() |
| Maitotuotteista voi olla jonkin verran apua painonpudotuksessa ja -hallinnassa |
Yhdistettynä D-vitamiinin kanssa kalsiumin vaikutukset painonpudotuksessa ovat entistä paremmat. Osaltaan tämä johtuu suoraan D-vitamiinin kyvystä parantaa kalsiumin imeytymistä suolesta elimistöön. Osittain D-vitamiini saattaa myös edistää painonhallinnan kannalta suotuisia metabolisia reaktioita elimistössä.
Kalsiumin liian pienellä saannilla ja lihomisella saattaa olla varsin looginen selitys. Keskimäärin ihmisen ravinnossa oli aikoinaan jopa nelinkertainen määrä kalsiumia nykyiseen verrattuna ja alhainen kalsiumin saanti saattoi olla elimistölle signaali siitä, että ruokaa ei saa tarpeeksi ja energiaa tulee säästää. Nykyaikana kaloreista on harvemmin pulaa ja liikakiloja kertyy herkästi, jos elimistö luulee, että nyt täytyy varautua niukkaan kauteen. Joissain tapauksissa lisäkalsium saattaa vähentää myös rasvojen syömistä johtuen kenties aiemmasta linkistä runsaan kalsiumin saannin ja ruokavalion välillä.
Sivuvaikutuksia tutkimuksissa ei havaittu, vaikka joissakin henkilöiden kokonaiskalsiumsaanti oli jopa 2500 mg päivässä. On toki hyvä muistaa, että pitkällä aikavälillä haittoja saattaisi ilmetä (tutkimukset kestivät yleensä 3-6 kuukautta).
On toki ehkä hyvä sanoa, että osa näistä tutkimuksista oli maidontuottajasäätiöiden rahoittamia, joten heillä on ollut oma lehmä ojassa näitä tutkimuksia tilaillessa.
Lähteitä:

Kommentit
Lähetä kommentti